Rozhodnutie o sťahovaní Warholovho múzea ešte nepadlo

27.01.2004 Celý región

O sťahovaní Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach komisia kultúry zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom zasadaní 2...
O sťahovaní Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach komisia kultúry zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom zasadaní 22. januára v tomto meste nerozhodla. Vypočula si informáciu vedenia múzea o prevádzkových problémoch a od výkonného prezidenta Spoločnosti Andyho Warhola (SAW) Michala Bycka stanovisko k presťahovaniu.

Poslanec Mestského zastupiteľstva v Medzilaborciach Michal Kaliňák na zasadaní podal návrh na takú zámenu budov, pri ktorej by múzeum nemenilo svoje sídlo. Zostalo by v objekte, patriacom mestu, v ktorom je od svojho otvorenia v septembri 1991. Na oplátku zriaďovateľ múzea PSK by poskytol budovu učilištného internátu. Do týždňa má byť tento návrh spracovaný oficiálne a bude sa ním potom zaoberať aj ďalšia komisia krajského parlamentu - pre majetkové prevody.
Riaditeľka múzea Valika Maďarová zdôraznila, že problémy, ktoré vyvolávajú potrebu presťahovať múzeum sú dlhodobého rázu, či už ide o zatekanie strechy, alebo vysoké náklady na vykurovanie. Prevádzkový dlh nemalo múzeum za rok 2003 žiaden, no za cenu znížených aktivít. Na rok 2003 disponovalo rozpočtom vyše 2, 7 milióna Sk, čo bolo o zhruba 1 milión Sk menej ako na začiatku existencie. Minuloročné tržby zo vstupného a predaja suvenírov činili vyše 400 tisíc Sk.
Kurátor múzea Bycko za SAW, ktorá reprezentuje záujmy Nadácie Andyho Warhola z USA zdôraznil, že najlepšie riešenie je nechať múzeum v pôvodných priestoroch. Dokonca na sťahovanie múzea mimo Medzilaboriec vydala nadácia prísny zákaz s hrozbou, že ak by k nemu došlo, všetok svoj i zverený majetok by nadácia vzala späť do USA.

(jj)
 

Vyberte región